top of page
Elämässä.

Vitamiinit talteen

Kesä on oivallista aikaa säilöä kesää pakastimeen eli vitamiineja talven varalle. Tiedetään, että D-vitamiini on tärkeä osa MS-taudin hyvää hoitoa, mutta mitä muita vitamiineja olisi hyvä suosia ja mistä lähteistä välttämättömiä ja tarpeellisia vitamiineja saa?

Mansikoissa, suomalaisten ikiherkussa, on runsaasti C-vitamiinia, joka lisää vastustuskykyä. Lisäksi mansikassa on kuituja, jotka ovat hyväksi suolistolle. On myös todettu, että mansikka voi olla hyvä apu painonhallinnassa makean makunsa ansiosta ja mansikoita syömällä saisi tyydytettyä makeannälkää. On myös tutkittu, että mansikalla voi olla kolesterolia alentavia vaikutuksia.


Mustikat sisältävät runsaasti kuituja ja E-vitamiinia. Suomessa on tutkittu mustikan terveysvaikutuksia erityisesti liittyen sokeri-ja rasva-aineenvaihduntaan ja tulehdustilaan. Matala-asteinen tulehdustila liittyy useisiin yleissairauksiin ja on tutkittu, että säännöllinen mustikoiden käyttö lieventää matala-asteista tulehdusta. Tutkimustulokset antavat mustikasta positiivisia viitteitä myöskin silmänpainetautia sairastaville sekä näyttöpäätetyöskentelyn oireista kärsiville.


Niin ikään luonnosta kerättävät marjat, puolukka ja lakka jäävät usein terveysvaikutuksista puhuttaessa mustikan varjoon. Puolukka sisältää kuitenkin runsaasti C-ja E-vitamiinia sekä kuituja. Puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, joten se sopii erityisen hyvin korkeasta verenpaineesta kärsiville. Puolukassa on erityisen paljon polyfenolisia yhdisteitä ja niiden käyttäminen ruokavaliossa on todettu vähentävän sydän-ja verisuonisairauksia ja vähentävän syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan syömisellä voidaan ehkäistä myös virtsatietulehdusten uusiutumista juuri sen sisältämien fenolisten yhdisteiden ansiosta. Lakka eli hilla sisältää runsaasti A-ja C-vitamiinia, jotka ovat tärkeitä ihmisen immuunijärjestelmän suojaamisessa. Lakoissa on myös paljon rautaa, joka on varsin hyödyllinen verenkierron kannalta ja auttaa ehkäisemään anemiaa. Lakkoja nauttimalla voi myös pitää kolesterolia kurissa, sillä se sisältää omega-3-ja omega-6-rasvahappoja. Lakat ovat oivallisia kehonpuhdistajia, sillä ne lisäävät virtsaneritystä ja tämä on erityisen hyväksi munuaisille ja maksalle. Lakasta löytyy myös bakteereja torjuvia kemikaaleja. Lakkojen runsaskuituiseen vuoksi ne ovat myös hyviä tasapainottamaan ruuansulatusta, sillä kuidut auttavat suoliston liikehdintää, joka taas ehkäisee ummetusta ja turvotusta. Lakat ovat hyväksi myös luustolle, sen sisältämän magnesiumin takia. Magnesium parantaa kalsiuminottokykyä ja vahvistaa luustoa, jolloin luusto pysyy vahvempana.


Monien puutarhoissa kasvavat herukat ovat terveyspommeja nekin. Herukoista tutuimmat ovat puna-ja mustaherukka, mutta myös valkoherukka on yhtä terveysvaikutteinen. Kaikki herukat sisältävät runsaasti kuituja ja C-vitamiinia. Punaherukka sisältää erityisen paljon flavonoideja tarkemmin antosyaniineja, joiden ajatellaan auttavan taistelussa syöpää ja sydäntauteja vastaan. Punaherukalla voi olla laksatiivisia vaikutuksia ja näin ollen edistää ruuansulatusta. Mustaherukassa on marjoista eniten C-vitamiinia, mutta punaherukan lailla, myös antosyaniineja. Mustaherukan siemenet sisältävät alfalinoleenia, joka kuuluu omega-3-rasvahappoihin. Siemenistä tehdään öljyä, joka saattaa auttaa alentamaan LDL-kolesterolitasoja. Kaikkien herukoiden lehdet sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi teen maustamiseen. Herukoita voi nauttia sellaisenaan, osana smoothieta tai mehua ja pakastettuna niistä on iloa pitkälle talven varalle moniin eri käyttötarkoituksiin.


Mitä kaikkea upeaa meidän luonnostamme löytykään ja miten paljon kehomme voi niiden saannista hyötyä! Lupaan itsekin aktivoitua ja syödä enemmän marjoja, tee sinäkin niin!


Heidi A.





Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page