MS-tauti on monelle tuttu lyhenne multippeliskleroosista (MS). Maailman terveysjärjestön ICD-10 tautiluokituksen mukaan sen diagnoosikoodi on G35, jolla viitataan pesäkekovettumatautiin. En ole tätä juurikaan kyseenalaistanut.
Viime aikoina olen törmännyt keskusteluun, jossa lähinnä MS-tautia sairastavat ovat pohtineet, miten heidän sairauttaan tulisi nimittää.
Usein termejä "tauti" ja "sairaus" käytetään miltei synonyymeinä, mutta onko näiden sanojen välillä sittenkin merkityseroja? Joissain yhteyksissä "sairaus" voidaan kokea hieman arkisemmaksi tai laajemman kattavaksi käsitteeksi, kun taas "tauti" voisi vivahtaa enemmän lääketieteelliseen termiin.
Käydään läpi muutamia näkökulmia ja mielipiteitä, joita aiheeseen liittyen on noussut esille.
Osa mielipiteensä esittäneistä on sitä mieltä, ettei MS-taudin nimitys heitä häiritse. Sanojen "tauti" ja "sairaus" välinen ero näyttäytyy heille enemmänkin semanttisena kysymyksenä. He eivät ole huomanneet muiden ihmisten kiinnittävän erityistä huomiota tauti-sanaan.
Kurjempaa on kuulla, että juuri tauti-sana on karkottanut ympäriltä ihmisiä. MS-taudin on ajateltu tarttuvan, kuten vaikkapa kulkutaudin. Osa pitää tautikäsitystä myös vanhahtavana, jolloin sairaus tuntuisi omaan suuhun sopivammalta ja modernimmalta termiltä.
Sitten on niitä, jotka ovat tipauttaneeet arkisesta kielenkäytöstään sanan loppuosan pois. He kertovat sairastavansa MS:ää tai multippeliskleroosia. Se voi kuvastaa henkilökohtaista mieltymystä tai tunnetta siitä, että termi "tauti" voisi tuoda mukanaan tarpeettomia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä.
Olen seurannut keskustelua suurella mielenkiinnolla. Sanat kertovat paljon enemmän kuin niiden pelkät merkitykset. Ne välittävät tietoa, tunteita, ajatuksia ja kulttuurisia merkityksiä. Sanat voivat toimia ikkunana siihen, miten ihmiset hahmottavat maailmaa ja ilmaisevat itseään. Siksi sillä kantaako mukanaan MS-tautia, MS-sairautta tai MS:ää voi olla väliä.
Mitä mieltä sinä olet? Onko sanoilla tässä yhteydessä mielestäsi todella väliä vai onko kyseessä loppujen lopuksi vain kielellinen nyanssi?
Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.
Comments