top of page
Jan

Sinulle MS-tautiin sairastunut nuori


Nuoren elämä voi muuttua hetkessä. Yhtenä päivänä tunnet itsesi terveeksi ja huolettomaksi. Seuraavana päivänä saat kuulla lääkäriltä, että sinulla on jotain joka vaatii lisätutkimuksia. Lopulta diagnoosisi paljastuu: multippeliskleroosi eli MS-tauti.

 

Kun kuulet sanan "MS-tauti" ensimmäistä kertaa, mielesi saattaa täyttyä kysymyksistä ja huolista:


Mitä tämä tarkoittaa elämäni kannalta?


Voinko jatkaa opintojani tai työtäni?


Miten tämä vaikuttaa ihmissuhteisiini?


Ne ovat kaikki tärkeitä kysymyksiä, joihin löydät vastaukset ajan kanssa.

 

Nuorena MS-taudin diagnoosi voi tuntua musertavalta, ja pelot tulevaisuudesta saattavat täyttää mielen. On luonnollista tuntea ahdistusta ja epävarmuutta, mutta ne lieventyvät tai hälvenevät ajan myötä kunhan ehdit prosessoida tietoa rauhassa.

 

Tärkeintä on, että annat itsellesi aikaa sopeutua ja käsitellä tunteitasi. On täysin normaalia tuntea esimerkiksi surua, vihaa tai huojennusta oireidesi syyn löytymisestä. Anna itsellesi lupa tuntea ja ilmaista kaikkia tunteitasi, ja päästä niistä sitten irti. Keskustele läheistesi kanssa, ja harkitse liittymistä vertaistukiryhmään, jossa voit jakaa kokemuksesi.

 

Monet nuoret ovat käyneet läpi saman elämänvaiheen ja löytäneet polkunsa täynnä toivoa, mahdollisuuksia ja täyttä elämää. MS-tauti tuo mukanaan tiettyjä epävarmuuksia, muttei se tarkoita, että toiveidesi ja elämänsuunnitelmiesi tarvitsisi haalistua.

 

MS-tauti on krooninen sairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon, mutta sen oireet ja kulku vaihtelevat suuresti henkilöstä toiseen. Tämä tarkoittaa, että jokaisen nuoren tarina on ainutlaatuinen. Joillekin oireet ovat lieviä ja harvinaisia, toisten tulee ottaa oireet enemmän huomioon arjessaan.

 

Ota selvää sairaudestasi luotettavista lähteistä, kuten Suomen MS-hoitajien MS-asemalta. Mutta. Älä anna tiedon määrittää sitä, kuka sinä olet. MS-tauti on osa elämääsi, mutta se ei ole koko elämäsi. Voit saavuttaa unelmasi, vaikka askeleesi niitä kohti saattavat olla hieman eri järjestyksessä kuin aluksi suunnittelit.

 

MS-hoitajasi, vastuulääkärisi ja muu hoitotiimisi auttavat sinua ymmärtämään sairauttasi ja löytämään siihen parhaiten sopivat hoitomuodot. Tieteellinen tutkimus edistää jatkuvasti MS-taudin hoitoa. Viime vuosina on kehitetty yhä enemmän lääkkeitä, terapioita ja omahoitovaihtoehtoja, ja kehitystyö jatkuu edelleen.

 

Muista pitää huolta itsestäsi fyysisesti ja henkisesti. Liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo ovat tärkeitä hyvinvoinnillesi. Etsi tapoja rentoutua ja nauttia elämästä, olipa se sitten musiikin kuuntelua, lukemista tai luonnossa liikkumista. Pidä kiinni niistä asioista, jotka tuovat sinulle iloa ja merkitystä.

 

Tämä elämäntilanne voi ajaa sinua eteenpäin, motivoida etsimään uusia ratkaisuja ja näkökulmia. Nämä hetket opettavat sinulle arvokkaita asioita itsestäsi ja muista ympärilläsi. Kapinoi nuoren sydämesi kyllyydestä, jos sitä tarvitset, muistaen miten sinussa on enemmän voimaa ja sitkeyttä kuin uskotkaan sopeutua ja selviytyä.

 

Usko itseesi ja siihen, että sinulla on voimaa ja kykyä kohdata se, mitä eteesi MS-taudin matkassa tulee.

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page