MS-tautia sairastava haluaa usein tietää, mitä hän voi itse arjessaan tehdä voidakseen hyvin. Usein puhe kääntyy tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon. En ole ravitsemusterapeutti, mutta mielestäni sairaanhoitajan on hyvä ohjata kysyjä alkuun terveellisissä ruokatottumuksissa.
Pidän perinteistä suositusten mukaista ruokavaliota hyvänä lähtökohta ravintokeskustelulle. Tulehdusreaktioiden hillitsemiseksi suosittelen välttämään suuria määriä tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia. Sen sijaan monityydyttymättömillä rasvahapoilla ja erityisesti omega-3-rasvahapoilla saattaa olla tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Vinkkaan, että ruoanvalmistuksessa voi käyttää rypsiöljyn sijaan vaikkapa ekstraneitsytoliiviöljyä, mutta paistamiseen soveltuvat parhaiten kuumuutta kestävät öljyt.
Hedelmät, kasvikset ja marjat sisältävät muun muassa antioksidantteja ja vitamiineja. Esimerkiksi mustikalla, mansikalla ja kirsikalla näyttäisi olevan tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Kasviksia ja marjoja saa helposti suositellun määrän vaikkapa valmistamalla maukkaan kasvissosekeiton tai pyöräyttämällä raikkaan smoothien.
Jos lähdemme halkomaan hiuksia, vastaan kysymyksiin erilaisista tulehdustilaan vaikuttavista vitamiineista. Sellainen on muun muassa E-vitamiini, joka muokkaa tulehdukseen ja antioksidanttipuolustukseen liittyvien geenien ja solusignaalireittien toimintaa. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat muu muassa kasviöljyt, täysjyväviljavalmisteet ja pähkinät. Lohdutan kysyjää vitamiinikeskustelun lopuksi, että E-vitamiinin puutos on erittäin harvinainen tila.
Proteiinin lähteenä suosittelen rasvaista kalaa ja kanaa sekä välttämään prosessoituja lihavalmisteita. Vinkkaan, ettei kalaa kannattaisi paistaa, vaan hauduttaa. Hyvät omega-3-rasvahapot eivät kestä hyvin paistamista, ja paistamisen yhteydessä muodostuu haitallisia yhdisteitä, kuten PAH-yhdisteitä, transrasvoja ja AGE-tuotteita.
Proteiineista puhuttaessa keskustelukumppanini yleensä tietää, että maidossa on luontaisesti proteiinia. Maito vaikuttaisi olevan tulehdusreaktion kannalta varsin neutraali valmiste. Siksi se kuuluu monen MS-tautia sairastavan ruokavalioon.
Nyökyttelemme yleensä molemmat sille, että ravintokuidun lähteenä kannattaa suosia vaikkapa täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, juureksia ja marjoja. Osa hyvistä suolistobakteereista kun käyttää ravintonaan kuitua ja valmistaa lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka hillitsevät suoliston ja kehon tulehdustilaa.
Voisimme puhua kysyjän kanssa loputtomasti tulehdusta ehkäisevästä ruokavaliosta. Hyvistä ruoka-aineista, mausteista ja juomista, kuten siitakesienistä, mantelista, inkivääristä, valkosipulista, vihreästä teestä tai klorellasta. Valitettavasti aika kulkee innostuneen ruokavaliokeskustelun aikana kuin siivillä. Siksi ohjaan mielelläni MS-tautia sairastavan lukemaan ravinto-oppaita ja keskustelemaan valitsemastaan ruokavaliosta ravitsemusterapeutin kanssa.
Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.
Comments