top of page
Jan

MS-tauti ja sairausrauha


Törmäsin sosiaalisessa mediassa kehorauhan käsitteeseen. Pohdin, voisiko samaa ajatusta käyttää MS-taudista. Puhua vaikkapa sairausrauhasta.


Kehorauhalla tarkoitetaan montaa eri asiaa. Sitä, että tehdään positiivisella tavalla näkyväksi suhdetta kaikenlaisiin ruumiinrakenteisiin. Silloin jokaisella on mahdollisuus hyväksyä oma kehonsa ja olla tyytyväinen siihen, miltä näyttää.


Kehorauhassa huomiota kiinnitetään myös muiden kommentteihin ja oman kehon turhaan arvosteluun. Annetaan jokaiselle lupa olla sellainen, kun on. Miten näitä ajatuksia voisi sovelta MS-tautiin ja sairausrauhaan?


Sairausrauhassa voisi olla kyse siitä, että MS-tauti on sairaus muiden sairauksien joukossa. Se on monella tavalla ainutlaatuinen sairaus. Silti se ei määrittele kantajansa ihmisyyttä tai ihmisarvoa.


MS-tautia sairastavan on hyvä olla jollain tavalla sinut sairautensa kanssa. Olla itselleen armollinen ja puhua itselleen lempeästi. Ajatella, että sairaus on osa minua, mutta vain osa. Olen myös paljon muuta.


Sitten ajatukseni kääntyivät läheisiin ja meihin terveysalan ammattilaisiin. Missä määrin me annamme MS-tautia sairastavalle tilaa ja aikaa? Mahdollisuuden sopeutua sairauteen ja sen oireisiin.


Hyvää tarkoittavatkin kysymykset ja kommentit MS-taudista voivat loukata. Siksi olisi hyvä muistaa yksi asia. MS-tautia sairastavan ei tarvitse aina jaksaa selittää sairautensa oireita meille muille. Ei kukaan jaksa miettiä jokaista elämänsä peliliikettä sairautensa kautta.


Paljon pohdin sitäkin, että miten me terveysalan ammattilaiset onnistumme sairausrauhan ylläpitämisessä. Osaammeko kysyä, muistuttaa tai kertoa koetuloksista inhimillisellä ja arvostavalla tavalla. Puhua suoraan ja ymmärrettävästi, mutta silti empaattisesti.


Miten me hoitajat onnistumme ohjaamaan MS-tautia sairastavan omahoitoa? Rohkaisten kokeilemaan erilaisia oireita helpottavia ja uusia asioita. Samalla antaen potilaalle omannäköisen sairausrauhan. Varmuuden tunteen, että kaikesta eteen tulevasta selvitään yhdessä.


Meidän kaikkien on hyvä pitää mielessä myös armollisuus. Ei jokainen uusi oire johdu MS-taudista. Harva meistä jaksa aina nousta lämpöisen sohvan uumenista jumppaamaan. Syödä joka päivä terveellisesti. Muista jokainen tavara, joka piti kaupasta tuoda.


Tällä kaikella haluan sanoa, että MS-taudin sairastamisen normalisoinnissa on vielä tekemistä. Siksi MS-tauti saa näkyä ja kuulua. Mutta. On oltava myös oikeus olla puhumatta sairaudestaan vaikkapa työpaikalla. Tai olla vastaamatta MS-taudin oireita koskeviin kysymyksiin ilman sen kummempaa syytä.


Tällä puheella haluaisin julistaa jokaiselle MS-taudin kanssa elävälle sairausrauhan.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page