top of page
Jan

MS-tauti ja positiivisen mielen voima


MS-taudista keskusteltaessa sävy on usein varoitteleva, riskikeskeinen tai jopa negatiivinen. Ei ole epätavallista kuulla sairauskeskeisiä tarinoita uupumuksesta, masennuksesta, ahdistuksesta ja laajasta fyysisten oireiden kirjosta.

 

Monen mieleen lävähtää ensimmäiseksi kuva pyörätuolista tai rollaattorista, kun diagnoosista edes puhutaan. Aivan kuin MS-taudin diagnoosin saaminen tai vaikkapa arkea helpottavien apuvälineiden hyödyntäminen olisivat maailman loppu.

 

Ja kyllä. MS-tauti tuo mukanaan haasteita ja vaikeuksia, mutta entäpä ne päivät, jolloin aurinko paistaa pilvien raosta ja mieliala on korkealla? Harvemmin niistä puhutaan, vaikka niitä tietenkin jokaisella on.

 

Onko tämä supisuomalaisuutta pahimmillaan? Ollaan hiljaa, kun kaikki menee hyvin, etteivät naapurit tule kateellisiksi. Piilotellaan sairaudenkin suhteen kynttilää vakan alla, vaikka moni nuori kaipaisi positiivista roolimallia MS-tautiin sairastuneesta.  

 

On tärkeää ymmärtää, ettei MS-tauti määrittele koko elämää. Se on yksi osa sairastavan arkea ja juhlaa. Siksi päivät, jolloin mieliala on positiivinen ja iloinen, ovat todisteita siitä, että MS-tautia sairastavalta löytyy tarvittaessa voimaa ylittää esteitä ja nauttia elämän pienistä iloista.

 

Positiivinen mieli ja hyväntuulisuus voivat toimia voimavarana MS-taudin keskellä. Ne voivat auttaa löytämään uusia näkökulmia elämään. Positiivinen asenne parantaa elämänlaatua ja jopa lievittää oireita. Siksi hyviä päiviä kannattaa ikään kuin pullottaa syvälle muistiin nihkeiden päivien varalle.

 

MS-tauti ja mieli muodostavat monimutkaisen suhteen, joka voi vaihdella päivästä toiseen. On eri asia olla pahalla päällä tai huonolla tuulella kuin kokea mielenterveyden häiriöitä tai sairauksia. Jos mieli pitkäaikaisesti synkkenee ja mielen toimintakyky heikkenee, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.  

 

Yksi avainasia hyvän mielen säilyttämiseen on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Se tarkoittaa omien rajoitusten ja voimavarojen tunnistamista, ja armollisuutta itseä kohtaan. Joustava mieli ja sosiaalinen tuki on valtavan tärkeää. Rakastavien, tukevien ja hyväksyvien ihmisten ympäröimänä mieliala pysyy parempana, elämä aktiivisempana ja onnen hetket näyttäytyvät lempeämpinä.

 

Toivoisin siis oireista varoittelun vastapainoksi lisää keskustelua onnistumisista ja ilon päivistä. Haluaisin kuulla lisää toteutuneista haaveista, oireettomista päivistä ja ihanista muistoista, jotka kantavat läpi pahanemisvaiheiden. Niistä saavutuksista, jotka tehtiin MS-tauti mukana matkassa.

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page