top of page
Elämässä.

Miten MS-taudin hoitoa voi tukea ruokavalion avulla?

Kirjoitin viimeksi vitamiineista, mistä niitä saa ja mitä niistä on hyötyä. Innostuin aiheesta syvällisemminkin ja aloin tutkia ruokavalion merkitystä eri sairauksissa. Omana henkilökohtaisena haasteenani on kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääkityksestä ei tahdo löytyä hoitotasapainoa, joten olen alkanut hoitaa sairautta myös ruokavaliolla. Moniin autoimmuunisairauksiin, kuten MS-tautiin, suositellaan noudatettavaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?


Monipuolisuus ruokavaliossa tarkoittaa sitä, että ruokavaliosta löytyy tasaisesti kaikkea mitä ihminen elääkseen tarvitsee. Monipuolisen ruokavalion tulee sisältää hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Sen sijaan, että tarkkailee yksittäisiä ravintoaineita, ruuan tulee olla ravitsevaa, maukasta ja värikästä. On myös tärkeää huomioida, että nautitun ruuan määrä eli energian saannin määrä vastaa päivittäistä kulutusta.


MS-tautia ei voi parantaa ruokavaliohoidolla, mutta monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa pitämään yllä aktiivisuutta, tukee painonhallintaa ja lisää vastustuskykyä. MS-taudin hoitoa tukemaan suositellaan tulehdusta estävää ruokavaliota. Se perustuu perinteiseen suositusten mukaiseen ruokavalioon muutamat erityiset painotukset huomioiden. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää annoskokoihin ja siihen, miten paljon ruuassa on tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria. Nämä kaksi ylläpitävät kehon tulehdustilaa, pahimmillaan lisäävät sitä. On myös suositeltavaa tarkkailla ruuassa olevan suolan määrää ja ainakin olla lisäämättä sitä enempää. Painonhallinnalla on suuri merkitys MS-taudin hoitotasapainossa, sillä ylipaino itsessään lisää kehon tulehdustilaa. Kehon rasvakudos erittää erilaisia tulehdusta välittäviä aineita.


Mitä ruokia tai ruoka-aineita olisi syytä välttää?

1. Valkoiset jauhot ja kaikki niistä valmistettu—suosi täysjyvää

2. Suolakurkut, oliivit ja muut suolaiset säilötyt vihannekset—suosi tuoreita kasviksia ja hedelmiä ja pyri nauttimaan niitä runsaasti, ajattele kasviksia ja hedelmiä koko ruokavalion perustana, kivijalkana

3. Rasvaiset maitotuotteet, kuten kerma ja rasvaiset juustot—suosi rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita

4. Punainen liha, makkara, rasvainen broileri—suosi kanaa, mutta ilman nahkaa ja tarkkaile esimerkiksi jauhelihan rasvapitoisuutta, joka saisi olla enintään 10% rasvapitoisuudeltaan. Proteiinin lähteeksi sopii myös härkis tai nyhtökaura. Kasviproteiinit ovat terveellisyytensä lisäksi ympäristöystävällinen valinta.

5. Voi, kovat rasvat—suosi kasviöljyjä, kuten oliivi-ja rypsiöljyä

6. Sokeri, makeiset, sipsit, leivokset—suosi herkkuina ja välipaloina esimerkiksi kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä

7. Mehu, limut, alkoholi—suosi juomana vettä tai kivennäisvettä, nauti kohtuudella kahvia ja teetä

8. Pikaruoka—nykyaikana on kovin tavallista ja helppoa turvautua pikaruokaketjujen autokaistaan ja hakea sieltä vaikkapa lounas. Pikaruoka sisältää kuitenkin runsaasti huonoja rasvoja ja suolaa, jotka ylläpitävät kehon tulehdustilaa. Valitse pikaruokalassa mieluummin salaatti.


On kovin helppoa sanoa ”syö tuota, juo tätä, suosi terveellistä”. Omasta syömisestä tai ruokavaliosta ei saa joutua potemaan syyllisyyttä tai huonoa omatuntoa. Silloin ostoskärryyn eksyy helpommin epäterveellisiä tuotteita. Jos kaupassa sortuu usein heräteostoksiin, avuksi voi kokeilla kauppakassipalveluita, joissa ruuat tilataan valmiiksi netissä ja ne voi pyytää tuomaan kotiovelle asti.

Kun ruokavalio on pääosin terveellinen ja ateriarytmi säännöllinen, herkuttelukin on silloin tällöin sallittu. Sanotaan, että tasapaino on hyväksi. Niin se taitaa olla ruuankin suhteen, joskus on ihan sallittua astua kahvilaan ja nauttia vaikkapa herkullinen leivos. Kohtuus kaikessa.


Heidi A.





Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page