top of page
Heidi A.

Ei paniikkia

Joulukuussa todettiin keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi ilmeni uusi koronavirus(COVID-19) ja ensimmäiset tautitapaukset uutisoitiin Kiinan Wuhanista. Viruksen epäillään levinneen yksittäisestä tartunnasta eläimestä ihmiseen, mutta tästä ei ole vielä varmaa tietoa. Koronavirus (COVID-19) on nyt kaikkien aamukahvipöytien puheenaihe. Terveydenhuollon ammattilaisena koen, että myös minulla on velvollisuus osallistua keskusteluun.


Kuten jo tiedämme, kyseessä on tartuntatauti, joka on levinnyt laajalle ja uusia tartuntatapauksia uutisoidaan päivittäin. Ymmärrän väestön huolen ja että asiasta uutisoidaan mediassa nyt paljon. Hysterian ja paniikin lietsomista en ymmärrä. Suosittelen päivittämään ajankohtaista ja oikeellista tietoa Terveyden-ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n nettisivuilta. Keltainen lehdistö syyllistyy varsin helposti kirjoittamaan sensaatiohakuisesti. Otsikoinnista saa helposti kuvan, että tilanne on esimerkiksi jonkun yksittäisen tartunnan kohdalla paljon vakavampi, kuin oikeasti onkaan. Tähän mennessä yli 80%:lla sairastuneista tauti on sairastettu lievänä ja taudista on parannuttu, 14% on ollut vakavampi tauti ja 6%:lla tila on ollut kriittinen. Esimerkkinä voidaan kertoa, että Kiinan yli 80 000 sairastuneesta yli 70% on parantunut. 



Mitä yksittäinen henkilö voi tehdä estääkseen tartunnan saamisen?


Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Tärkein noudatettava ohje: käsien pesu. Käsienpesu katkaisee tartunnan pinnoilta nenään, silmiin tai suuhun. Koronaviruksen lisäksi liikkeellä on paljon tavanomaista flunssaa, kausi-influenssaa sekä RS-virusta ja niiden ehkäisyyn toimii samat ohjeistukset.


PESE KÄDET SAIPPUALLA

  • AINA kun tulet ulkoa sisälle

  • ENNEN ruokailua tai ruoan laittoa

  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen

  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen

  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö


(Lähde: www.thl.fi)


Olisi hyvä myös huomioida, ettei tulisi kosketella kasvojaan, nenää, silmiä ja suuta, ellei ole juuri pessyt käsiään. Myös oikein yskimisellä voi ehkäistä tautien leviämistä.


YSKI OIKEIN

  • suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit ja aivastat

  • jos ei ole nenäliinaa käytettävissä, yski hihaan, EI KÄTEEN

  • laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin

(Lähde: www.thl.fi)


Jokaisen tulisi myös huomioida, että oli kyseessä sitten tavallinen flunssa tai koronavirus, sairaana ei kuulu eikä saa lähteä töihin, kouluun, päiväkotiin tai matkalle. Voi olla vaikeaa olla töistä tai koulusta pois, mutta kukaan ei ole korvaamaton. Tämä pitäisi nyt saada jokaisen ymmärrykseen. Ajatusmaailma on helposti sellainen ”tämä on vaan flunssaa, ei sen kummempaa”. Tuo ”vaan flunssaa”-ajatus voi kuitenkin olla jollekin kanssaihmiselle varsin kohtalokas. Perussairauksia kuten diabetesta, astmaa tai sydän-ja verisuonisairauksia sairastaville tartuntataudit ovat aina suurempi riski. Kuten tiedämme, myös MS-tautia sairastaville infektiot ovat usein voimakkaampia kuin perusterveille. Tämän vuoksi en voi liikaa painottaa pitämään huolta käsihygieniasta. Blogipäivitykseni voi myös tuntua jankuttamiselta, mutta koen, ettei oikeaa tietoa asiasta ole liiaksi tarjolla.


Matkustamista epidemia-alueille tulee nyt myös välttää, reaaliaikaista tietoa tästä voi lukea ulkoministeriön ja THL:n sivuilta. Myös lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät tiedottavat asiakkaitaan aktiivisesti. Jos epäilee itsellään koronavirusta, on erittäin tärkeää ottaa ensin yhteyttä oman alueen terveydenhuoltoon soittamalla, ei mennä fyysisesti paikan päälle, jollei näin ohjeisteta soiton jälkeen.


Kuten otsikko sanoo, ei mennä paniikkiin, mutta ollaan varovaisempia ja tarkempia, että taudin leviämistä saadaan ehkäistyä. Näinä aikoina kättely on parempi jättää väliin ja ruuhkabussissa voi yrittää olla koskematta paljaalla kädellä pintoihin. Maalaisjärjellä ja rauhallisuudella mennään pitkälle!


Heidi A.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page